Tips voor het kiezen van het juiste behang

Geschreven op: 11 juni 2018

Behang kiezen kan soms best een uitdaging zijn! Ga je voor behang met een printje of kies je voor neutraal behang met een structuur? En welke kleur moet het behang dan zijn? Bij het kiezen van behang moet je natuurlijk ook rekening houden met de ruimte waar je het behang wilt gaan gebruiken. Is het een lichte of  donkere ruimte? Welke kleuren of prints komen er nog meer voor in deze ruimte? Allemaal vragen die naar boven komen bij het kiezen van behang.

Ook ik vind behang kiezen nog best lastig! Met het verven van een muur ben ik inmiddels vrij makkelijk geworden. Wanneer een kleur toch tegenvalt kun je er altijd weer overheen verven! Dit is bij behang natuurlijk ook wel een beetje zo. Maar dan moet de oude laag er wel eerst weer worden afgekrabd, en ik ken eigenlijk niemand die dat nou een leuk klusje vindt! Desondanks liet ik me hier zeker niet door weerhouden om een wandje op de overloop te behangen… In dit blog laat ik je zien hoe ik mijn keuze heb gemaakt!

 

BEHANG KRABBEN

Als eerst moest het desbetreffende wandje op de overloop worden ontdaan van schroeven en pluggen. Daarna was het dan toch echt tijd om het ouden behang eraf te halen en uiteindelijk dus ook het behang eraf te krabben… Gelukkig was dat bij dit kleine wandje best te overzien! Ik trok eerst alle grote stukken behang er zoveel mogelijk af met de hand. Wat op de muur was blijven zitten maakte ik nat met lauw water en een spons. Dit laat je even intrekken waarna je het vaak vrij gemakkelijk af kunt krabben met een plamuurmes. Daarna al die plakkerige rommel zo snel mogelijk in een vuilniszak en het leuke gedeelte kan beginnen: behang kiezen!

1, 2 OF 3?

Ik koos bij KARWEI mijn drie favoriete prints op behang uit. Een tropisch palmen behang, een natuurlijk behang met een print van gevlochten ratan & een okergeel grafisch behang. Natuurlijk koop je normaal gesproken niet drie rollen verschillend behang wanneer je maar 1 soort behang gaat gebruiken. Ik maakte dit keer een uitzondering om jullie het verschil goed te laten zien wat behang kan doen met een ruimte. Gelukkig zijn er bij KARWEI wel stalen te krijgen van alle soorten behang zodat je dit eerst thuis even kunt uittesten! Plak verschillende stalen behang op de muur en kijk goed wat het doet met de ruimte en of de kleur en print passen bij de rest van je interieur.

 

JE MOET KIEZEN

Ik rolde het behang een stuk uit en plakte de bovenkant vast aan de muur met een stuk schildertape. Dit deed ik bij alledrie de prints en liet het geheel elke keer even goed op me inwerken. Hierdoor was het voor mij al snel duidelijk dat het behang met ratan print afviel. Een prachtig natuurlijk behang maar niet helemaal mijn stijl die wat meer uitgesproken en kleurrijk is. Nu was het dus kiezen tussen de palm print en de okergele grafische print, beide erg mooi in deze ruimte! Het palmen behang past erg mooi bij de groentinten op de muren, maar werd het dan niet te groen (als er al zoiets bestaat…)? Het okergele behang zou een mooie balans kunnen brengen op de eerste verdieping aangezien er in de slaapkamer ook een okergele tint op de muur zit. Beide dus mooi maar van het okergele behang werd ik direct vrolijk, dat moest ‘m dus worden!

 

BEHANGEN MAAR!

Tijd om aan de slag te gaan! Ik maakte een behangtafel door een plank op twee schragen te leggen, een prima alternatief als je geen behangtafel in huis hebt. Het behangen zelf heb ik van mijn handige schoonmoeder geleerd dus dit ging me vrij goed af. Daarbij is het patroon niet te ingewikkeld dus is de kans op foutjes erg klein… Ik smeer de banen behang in met kant-en-klare behanglijm (ideaal!) en plakte ze met beleid op de muur. Het overtollige behang sneed ik weg met een scherp stanley mesje zodra het behang zo goed als droog was.

 

EREPLAATS VOOR DEF

Ik decoreerde de wand met enkele accessoires zoals het leuke spiegeltje in ananas vorm en een wandbox van karwei, perfect om een klein plantje op te zetten bijvoorbeeld! De illustraties van Def (onze witte kater) kreeg een ereplaatsje aan de wand, wat hangt hij daar mooi te zijn he? Het zwarte hanglampje mocht van mij al een tijdje worden vervangen maar het kwam er maar niet van, je kent het wel… Dit was dus het perfecte moment om hem te vervangen met een vintage lichtroze lampje dat ik kort geleden vond op de rommelmarkt, veel beter! Ik wordt ontzettend vrolijk van deze kleurrijke wand op onze overloop, het verbind alle ruimtes eigenlijk een beetje met elkaar. Vaak is zo’n overloop een vergeten ruimte maar het is toch wel erg leuk om ook hier iets bijzonders mee te doen…

Ik heb de smaak te pakken, wat zal ik nog meer eens gaan behangen?