Eén loungeset, twee verschillende stijlen

Geschreven op: 17 april 2018

De loungeset is een essentieel onderdeel van je tuininrichting, maar misschien niet het item dat je ieder seizoen gaat en kan vervangen. En dat hoeft ook lang niet altijd! In dit artikel wil ik jullie laten zien dat je met één en dezelfde loungeset een totaal andere sfeer kunt creëren in je tuin.

Ik ben aan de slag gegaan met twee van de drie tuintrends die dit jaar centraal staan. De trends Natural Living en Urban Hangout spraken mij met hun natuurlijke materialen en zwart staal het meeste aan. Ik ben de challenge met mezelf aan gegaan en wilde kijken welke van de twee stijlen uiteindelijk als winnaar naar voren komt en deze zomer de sfeer van mijn tuin gaat bepalen!

Voor het stylen van de loungehoek kon beginnen moest de tuin eerst lente-proof gemaakt worden, lees: onkruid en groene aanslag verwijderen, nieuwe plantjes poten en de loungeset opknappen.

Steigerhoutenbank krijgt tweede leven

Twee jaar geleden kochten we onze loungeset van steigerhout. Net nieuw vond ik de houtkleur prachtig, nu twee jaar later heeft het hout toch best wat te verduren gehad en word ik minder enthousiast van de kleur. Maar de bank is verder nog in perfecte staat, dus beitsen leek me de beste oplossing! Ik was van plan de bank op te schuren en met een blanke beits de bank weer in zijn oude staat te brengen. Tot ik in de winkel de gekleurde steigerhout beits van Rambo tegen kwam. Een lijn met mooie vergrijsde tinten waar ik meteen voor viel. Ik koos voor de kleur steen grijs, een licht grijze tint die na twee lagen mooi dekkend bleek te zijn. De loungeset kan er dus weer een seizoen tegenaan en ik kon aan de slag met het leukste gedeelte, het stylen!

Tuintrend optie 1: Natural Living

Voor de eerste styling ging ik aan de slag met de tuintrend Natural Living. Warm en natuurlijk is hier het motto. Teak, rotan en bamboe in combinatie met zand en kiezelkleuren zijn binnen deze trend altijd goed. Met deze uitgangspunten ging ik aan de slag met het stylen van mijn eigen ‘Natural Living’ loungehoek.

Waar ik vorig jaar vaak viel voor zwart wit, merk ik dat ik tegenwoordig ook steeds meer groen toevoeg aan mijn interieur en dit jaar dus ook aan mijn tuin. De combinatie van warm groen en oranje/rood tinten binnen de Natural living trend spreken mij daarom erg aan. Het geeft de loungehoek een fijne warme sfeer en ik krijg er echt het vakantiegevoel van! Zoals eerder al benoemd was ik al in het bezit van de loungebank en heb ik er alleen accessoires en kleine tuinmeubels aan toegevoegd om deze stijl te creëren. Wil je deze bank ook hebben? De steigerhouten loungebank Marlind komt erg in de buurt! De bank is met zijn grijze tint vrij ‘hard’ binnen deze natuurlijke trend, maar door het toevoegen van de rotan loungestoel en jute kleed krijgt het geheel meer warmte. Voor de accessoires liet ik me inspireren door de kleur ‘terracotta’ die terugkomt in een kussen en de bloempotten.

Achter de bank vond ik de schutting nog wat kaal en bedacht ik een gemakkelijke DIY om deze wat op te leuken. Ik bevestigden drie grenen plankdragers die dienst doen als haakjes voor leuke lampionnen en hangplanten. Het leuke van de lampionnen is dat ze op zonne-energie werken, overdag laden ze zichzelf op en zodra het donker wordt verlichten ze gezellig de zithoek!

Tuintrend optie 2: Urban hangout

De tweede tuintrend waar ik mee aan de slag ben gegaan is Urban hangout. Deze trend staat voor het echte ‘urban’ stadsleven in eigen tuin. Je werkt hier met een basis van zwart, wit en naturel hout in combinatie met hippe stalen accessoires en kelim kussens. Deze stijl ligt van nature meer binnen mijn stijl, maar door het (onverwachte) succes van de Natural Living stijl ben ik benieuwd of ik dit keer toch weer val voor mijn ‘oude’ vertrouwde stijltje of dat de warme naturellen van Natural Living mogen blijven dit jaar…

Zwart, wit en naturel hout waren dus mijn uitgangspunt tijdens het shoppen van de accessoires en de kleine tuinmeubelen. De kleur grijs van de loungebank past dit keer beter bij de stijl maar kan het geheel ook wat ‘saai’ maken. Daarom koos ik her en der voor wat groen in de vorm van planten. En let op, ook binnen het plantenrijk bestaan er verschillende stijlen en trends. Zo is het ook voor je planten van belang de juiste te kiezen om een mooi passend geheel te krijgen. Binnen de urban stadstuin kun je het beste kiezen voor planten met een grijze ondertoon zoals grassen, olijfboompjes, kruidenplantjes en vetplanten. De grijze tint van deze plantsoorten mixt perfect met de zwart-witte basis van de tuin!

Voor het afstylen van mijn eigen Uran hangout viel ik direct voor de zwart witte kelim kussens die samen met de zwarte rotan loungestoel een mooi en stoer contrast aan de loungehoek geeft.

Ook vond ik hier de ruimte achter de bank wat kaal en ging ik aan de slag met een kleine DIY. Ik toverde de welbekende tafelklem om tot klem voor aan de loungeset. Door aan de achterzijde van de bank twee verticale houtjes te plaatsen creëerde ik een houder voor de klem. Ik versierde het met een stoer lichtsnoer en lampion die ik zelf met een watervaste stift een streepjespatroon gaf om mooi te blenden in de stijl. Zo heb je in een paar simpele stappen een leuk rek boven de bank die ‘s avonds zorgt voor extra sfeer zodra je het lichtsnoer aan doet!

Nu ik beide stijlen heb toegepast moet ik toegeven dat ik naast mijn voorliefde voor een zwart-witte basis ook erg ben verrast door de natuurlijke kleuren uit de Natural Living stijl. Echt kiezen is daarom lastig. En waarom ook eigenlijk? Dit is misschien wel weer het perfecte voorbeeld dat je stijl voorkeur niet altijd in één hokje past maar juist een mix van meerdere stijlen je eigen favoriete stijl laat zien.

Ik ga mijn loungehoek dus stijlen in een combinatie van beide stijlen en de komende zomer heerlijk genieten in mijn tuin die naast het echte vakantiegevoel ook mijn eigen Urban hangout is!