Verlicht je huis met een lichtplan

Geschreven op: 29 juni 2017

Nu de klok een uur is teruggezet, zijn de herfstdagen een stuk donkerder geworden. Reden genoeg om de gordijnen vroeg dicht te trekken, de warmte binnen te houden en je huis gezellig te maken met (sfeer)verlichting. Met een lichtplan kies je zorgvuldig de juiste verlichting voor jouw interieur.

Sorry, watt zeg je?

Lampen in huis hebben vaak verschillende functies. Wanneer voldoet sfeerverlichting en wanneer heb je functioneel licht nodig? Het is daarbij goed om te bedenken welk type lichtbron en hoeveel watt je ruimte nodig heeft. Een lichtplan is hierbij een handig hulpmiddel

Zo maak je een lichtplan

Begin eerst met de basisverlichting. Hiermee verlicht je je huis wanneer het schemerig wordt. Denk bijvoorbeeld aan staande lampen, plafondlampen en dimbare spots. Wanneer de basis op orde is, ga je verder met functionele verlichting. Deze heb je waarschijnlijk nodig boven je aanrecht, in de badkamer, maar ook in de studeerkamer. Gebruik hierbij felle halogeen- of ledlampen. Tot slot kun je sfeerverlichting aanbrengen. Dit doe je om je huis gezelliger te maken. Denk hierbij aan kaarsen, dimbare wandlampen en gele of beige lichtbronnen met een lage wattage.

Verlicht je huis met een lichtplan-1_1600x1063 Verlicht je huis met een lichtplan-2_1600x1063 Verlicht je huis met een lichtplan-3_1600x1063 Verlicht je huis met een lichtplan-4_1600x1063

Koperen hanglampen passen helemaal bij de trends van dit najaar. Laat de ruimte bepalen welk type lichtbron je kiest.

Wil je een hanglamp boven de eettafel? Plaats de lampen op ongeveer 60 centimeter boven de tafel, dan kijk je niet in het licht. Met een dimmer kun je de felheid van de verlichting eenvoudig aanpassen.

Globelampen aan een pendel zijn mooi in hun eenvoud én eenvoudig om zelf te maken. Deze felle lampen kun je boven een aanrecht plaatsen als functionele verlichting.

Verlicht je huis met een lichtplan 4

In een studeerkamer is een bureaulamp onmisbaar. Met een goed verlichte werkplek raken je ogen minder vermoeid.

Nog niet klaar met lezen?

hippe lampen 1
Hippe lampen voor een fijn prijsje