Zo houd je jouw vloer als nieuw

Geschreven op: 29 juni 2017

Heb je een nieuwe vloer in huis, dan wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk spik en span houden. Maar hoe zorg je ervoor dat je vloer er na een aantal jaren nog net zo mooi uitziet als de dag dat je hem gelegd hebt? Met de volgende onderhoudstips voor je vloer, weet je hoe je jouw laminaat of pvc met de juiste zorg kunt behandelen.

Onderhouden van laminaatvloeren

Laminaat is zeer onderhoudsvriendelijk, maar heeft desondanks ook liefde en aandacht nodig. Om je laminaatvloer zo goed mogelijk te onderhouden, is het belangrijk om deze op de juiste manier te reinigen. Hoewel de toplaag van laminaat zeer slijtvast is, is voorkomen beter dan genezen. Plaats daarom beschermviltjes onder de meubelen en investeer in een goede deurmat om kiezel en zand zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Stof en loszittend vuil op je laminaatvloer verwijder je met een stofwisser of stofzuiger met een borstelmond die geschikt is voor gladde vloeren. Vastzittend vuil, vlekken of strepen kun je verwijderen met lauw water met daarin een scheut laminaatreiniger. Gebruik voor het schoonmaken een volledige uitgewrongen doek. Is de vlek zeer hardnekkig? Schrob het dan voorzichtig weg met een doek en een scheutje spiritus.

Onderhouden van pcv vloeren

Net als laminaat, is een vloer van pvc ook zeer slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Pvc vloeren worden daarom vaak gebruikt in publieke ruimtes en op plekken met een hoge gebruiksintensiviteit. Voor de wekelijkse reiniging, voldoet het om de vloer te stofzuigen met een zachte borstelmond en daarna te dweilen met lauw water en pvc-reiniger. Omdat pvc vloeren tegenwoordig zijn voorzien van een vrijwel krasvaste PU-toplaag, zijn periodieke nieuwe PU-lagen onnodig. Heeft je vloer toch een kras opgelopen? Dan is een PU-hersteller vaak voldoende om de oneffenheid te verhelpen. Maar ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen en is een goede deur- of schoonloopmat geen overbodige luxe.

Kies de juiste vloer

Is jouw huis toe aan een nieuwe vloer, maar weet je nog niet zeker welke voor jou het meest geschikt is? Omdat dit vaak een flinke investering is, is het belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw leefsituatie. Lees hier meer over in de blogpost over verschillende soorten vloeren. En heb je eens zin in iets anders? Laat je dan inspireren door diverse vloerpatronen!

Een drukke nerftekening zorgt ervoor dat vuil en krassen minder snel zichtbaar zijn. Ideaal voor een hal, of een ruimte met een grote gebruiksintensiviteit.

Met het juiste onderhoud, blijven zelfs lichte vloeren als nieuw. Wil je graag een witte vloer in huis, maar ben je bang dat deze snel vies zal worden? Overweeg dan of het in jouw leefsituatie mogelijk is om binnenshuis geen schoenen te dragen en of je de ruimte hebt voor een grote schoonloopmat. Het vuil dat je dan nog mee naar binnen neemt, is al aanzienlijk minder!