Behangpaneel

Geschreven op: 20 november 2017

Ook zo dol op behang, maar wil je niet aan een printje vastzitten? Behangen op een wandpaneel is de oplossing! Als groot wandschilderij aan de muur, als roomdivider of zelfs als lambrisering, je kunt er alle kanten mee op. Ik besloot te kiezen voor een vorm die ik tijdens een inspiratiesessie bij Theo-Bert Pot van The Nice Stuff Collector thuis spotte: een los ‘rechtopstaand’ model. Een slim idee van Theo-Bert, want hierdoor hoef je geen gaten in de muur te boren. Ook biedt dit de mogelijkheid om het paneel aan beide kanten met een ander dessin te behangen, waardoor je in een handomdraai een andere interieurstijl creëert.

Green House

Green House Voor Karwei ging ik thuis aan de slag met de woonstijl ‘Green House’. Zo kreeg onze woonkamer een ‘groene’ make over met veel natuurlijke materialen zoals wol, rotan en zeegras en uiteraard gecombineerd met lekker veel ‘groen’. Echter, bij de woonstijl ‘Green House’ kan een goede botanische print natuurlijk niet ontbreken! De keuze voor het eerste behang was dan ook snel gemaakt: fotobehang ‘Palmen’ van Graham & Brown. Een geweldige print en door het dessin ook zeer geschikt voor een behangpaneel. Daar deze print wel vrij druk is, besloot ik om de andere kant te behangen met een rustiger motief. Het behang ‘Ratan’ – eveneens van Graham & Brown – sluit feilloos aan bij de natuurlijke look & feel van de ‘Green House’ woonstijl, oogt rustiger door het terugkerende patroon en geeft veel sfeer. Benieuwd naar het resultaat van de ‘groene’ make over van onze woonkamer? De hele blog lees je hier.

Paneel op maat

Er is veel keuze aan materiaal en afhankelijk van je doeleinde kun je je daar bij de Karwei goed over laten adviseren. Ik koos voor een Multiplex hardhouten plaat van 15mm dik, omdat deze niet kromtrekt en weinig vocht opneemt in verband met behangen. Aangezien ik het wandpaneel op meerdere plekken in ons huis wil gebruiken, stemde ik de lengte- en breedtemaat af op een maat dit bij ons thuis in alle kamers past (220cm lang bij 100cm breed). Gelukkig kan de Karwei je paneel op maat zagen en is dat met een klantenpas ook nog eens kosteloos. Eenmaal thuis kan de DIY dan echt beginnen!

Behangpaneel stap 2
Stap 2:
Aangezien het paneel wordt behangen, is het goed om
het paneel eerst in de grondverf te zetten. Laat dit goed
opdrogen voordat je met behangen begint.
Behangpaneel stap 4
Stap 4:
Plaats het behang en strijk met een behangspatel het
behang glad. Verwijder overtollig lijm met een nat sponsje.

Handige tip!

Stem de maat van jouw paneel af op de breedtemaat van het door jou gekozen behang. Dit zorgt ervoor dat je behang precies op maat is, waardoor je aan de zijkanten niets hoeft af te snijden.

Behangpaneel stap 6
Stap 6:
Wil je de zijkanten laten opvallen, of juist zoveel
mogelijk laten overgaan in de kleur van het behang? De kleine
muurtesters van Flexa zijn met het rolsysteem en miniformaat
een ideale en kostenbesparende oplossing om dit kleine
oppervlak een kleurtje te geven.

Ik ben heel benieuwd wat jullie favoriet is: de palmen of het ‘rotan’ dessin? Laat je het me weten via @Blondhout op Instagram? Deel ook vooral jouw behanginspiratie via Instagram met #Karwei, ik kijk er naar uit jullie DIY projecten te bewonderen!

Liefs,

Stef