Design lamp

Geschreven op: 5 februari 2018

Voor mij niet teveel opsmuk of poespas: ik ben dol op een simplistisch interieur! Goede basics in combinatie met tijdloos design vormen bij ons thuis de basis. Zelfs tijdens mijn veranderdriftbuien zijn dit – meestal – de blijvertjes. Ook de DIY’s bij ons thuis probeer ik zo tijdloos mogelijk te houden, meestal heb ik er dan nog langer plezier van. Overigens ook wel zo prettig, gezien de tijd en energie die je erin steekt. Zo ging ik dit keer aan de slag met een basic lampenkap en gaf ik hem een design make-over met blonde houten latjes.

Wat heb je nodig?

5 staaflatten grenen van 4x9mm à 270cm lang
Lampenkap
Knijpers
Afkortzaag of handzaag
Houtvijl of schuurpapier
Duimstok
Bison Poly Max original (transparant)
Snoer van snoerboer à 7 meter
Fitting porselein kegelvormig
Snoerschakelaar
Stekker

Latje – Lijm – Knijper – Repeat

In totaal zijn er 82 latjes, 82 knijpers en een portie doorzettingsvermogen voor nodig, maar dan heb je ook wat! Je eigen designlamp. De geschaafde grenen latjes en het lijnenspel geven deze lamp een echte Scandinavische twist. Door zijn tijdloze karakter kun je hem ook overal in huis kwijt: als leeslamp bij de bank, als eyecatcher in de hal of bijvoorbeeld als nachtlampje naast je bed. Voor deze DIY gebruikte ik een ronde lampenkap. Ik vind het ronde effect erg mooi, maar ik denk dat het resultaat bij een vierkante lampenkap ook erg gaaf is. Mocht je van wat kleur houden is het ook een leuk idee om bijvoorbeeld alleen de binnenkant van de latjes een subtiel kleureffect te geven met een likje verf. Ook kun je voor een speels effect de latjes laten variëren in hoogte.

Studio Blondhout design lamp afstand bepalen (1 of 1)
Stap 2
Bekijk wat je een mooie afstand vindt tussen de latjes. Ik koos voor dezelfde afstand als de afmeting van de latjes: 4mm.
Studio Blondhout design lamp op maat zagen (1 of 1)
Stap 4
Zaag de latjes op maat. Dit is best een tijdrovende klus met een handzaag, gezien het aantal latjes (82!). Daarom besloot ik de Metabo afkortzaag van mijn vader te lenen.
Studio Blondhout design tussenlatje (1 of 1)
Stap 6
Plaats de latjes op jouw lampenkap en plaats een ‘tussenlatje’ in het midden van de ‘te bevestigen’ latjes. Op deze manier kun je de afstand tussen de latjes extra goed bepalen.
Studio Blondhout design lamp gereed (1 of 1)
Stap 8
Laat jouw designlamp een nachtje drogen en verwijder de volgende dag alle knijpers. YES! Jouw designlamp is klaar voor gebruik!

Handige tip!

Het op maat zagen van alle latjes is best een tijdrovende klus. Bevestig daarom de grote latjes met schilderstape op elkaar en teken enkel de bovenste lat af. Vervolgens zaag je met een afkortzaag in èèn keer alle latten op maat.

De lampenkap is eerlijk gezegd nog mooier geworden dan ik had verwacht. Ik ben er onwijs blij mee! Als de lamp aan is geeft hij ook een prachtig schijnsel tussen de latjes door. Het blonde hout in combinatie met de basic elementen en natuurlijke materialen zorgen voor een tijdloze mix. De lamp is ook een goede match met het DIY bijzettafeltje die ik voor Karwei heb gemaakt. Met de nieuwe designlamp in combinatie met het basic bijzettafeltje en het zwarte traprekje als tijdschriftenhouder heb ik er een fijn leeshoekje bij. Ik ben benieuwd wat jullie van deze DIY vinden. Laat je het me even weten via Instagram @Blondhout?

Liefs,

Stef