Multifunctionele plantenhanger met opbergruimte

Geschreven op: 30 juli 2018

Een nieuwe DIY voor mijn werkkamer! Jullie weten inmiddels misschien wel dat ik graag mijn eigen ideeën omzet in een leuk nieuw object voor in huis! Met een eigen creatie maak je je huis uniek en creëer je een inspirerende omgeving om in te leven. Ik ging daarom weer aan de slag met een nieuw idee voor boven mijn bureau. Ik maakte een multifunctionele plantenhanger met opbergruimte. Een plek voor verschillende planten en daarnaast ook nog functioneel om wat spulletjes in op te bergen! In dit blog leg ik uit hoe jullie zelf ook aan de slag kunnen gaan met deze DIY.

Wat heb je nodig?

  1. Populieren multiplex 18 mm
  2. 2x zwarte metalen ketting
  3. Schroefogen 40mm 6mm
  4. Borgmoeren M6
  5. Waslijnhaken 80 mm
  6. Pluggen 8mm
  7. Houtlijm
  8. Scharnieren

Afmetingen houten plank:
1x plank 100 x 25 cm

Dicht kastje:
2x B30 x H15 cm
2x D21,4 x H15 cm
2x B26,4 x D21,4 cm

Kastje met twee vakken:
3x H10 x D25 cm
1x B25 x D25

Kastje onder plank:
2x H 10 x D25 cm
1x B25 x D25 cm

Stappenplan plantenhanger

Stap 1: Bepaal de maten van je plank. Mijn plank is 100 cm breed en 25 cm diep.

Stap 2: Bepaal vervolgens de maten van de vakjes die je op en aan de plank gaat bevestigen. Ik heb gekozen voor een dichte opbergbak en twee losse vakkenkastjes. De afmetingen van het dichte kastje zijn: L30xD25xH15 en van de andere twee kastjes: L25xD25xH12.

Stap 3: Laat al het hout zagen in de bouwmarkt of zaag het zelf op maat.

Stap 4: Je kunt er voor kiezen om de planken zo te houden of om ze een kleurtje te geven. Ik heb gekozen voor wit, omdat dit mooi afsteekt bij de muur. Je kunt de planken verven voordat je de kastjes in elkaar zet of als het al in elkaar staat. Net wat je fijn vindt!

Stap 5: Maak een gat in de voorste plank van het dichte kastje met een speedboor. Dit word je deurtje. Dit is optioneel, maar ik vind het wel leuk staan!

Stap 6: Bevestig alle plankjes met houtlijm aan elkaar. Druk dit goed aan en laat het vervolgens goed drogen. Eventueel kun je de vakjes versterken met koploze spijkers. Dit heb ik zelf niet gedaan, maar mocht je hele zware objecten op de kastjes gaan zetten dan is het wel aan te raden.

Stap 7: Bevestig een scharnier aan de voorste plank van het kastje. Vind je dit te moeilijk? Maak dan gewoon een opbergbakje dat open is aan de bovenkant.

Stap 8: Boor vier gaten in de plank, aan elke zijde twee. Ik heb de gaten 2 cm van de kanten geboord. Bevestig in het gat een schroefoog en maak deze aan de onderkant vast met een borgmoer. Met een karabijnhaak bevestig je de ketting aan het schroefoog. Ik heb deze materialen zwart gemaakt zodat het net wat mooier in het geheel staat met de zwarte ketting!

Stap 9: Lijm de losse kastjes vast aan de plank.

Stap 10: Boor nu twee gaten in het plafond en bevestig een haak in het plafond waaraan je de plank op kunt hangen. Mijn haak hangt 20 cm van de muur af.

Handige tip!

Smeer je terracotta plantenpotje in met wat Alabastine poeder. Zo krijg je een zachtere uitstraling van je plantenpotje.

Styling van de plantenhanger

Voor de aankleding van mijn werkplek koos ik voor een toffe zandloper, een mooie zalmkleurige vaas en verschillende plantenpotten. De terracotta potten smeerde ik in met wat Alabastine poeder om een wat zachtere uitstraling te creëren. Zo passen ze perfect in het kleurenpallet wat ik voor ogen had. Voor een speels effect verfde ik halve delen van de terracotta potten wit. En hoe leuk is het plantenpotje met gezichtje van KARWEI? Een echte eyecatcher met de zaagcactus als kapsel in het potje :). Ook de panda plant heb ik nieuw in mijn plantencollectie. Alleen de naam zorgde er al voor dat ik de plant moest hebben ;).

Het kleurenpallet 

De plank met opbergruimte steekt mooi af tegen de groen/blauwe muur. Ik had nog een restje muurverf over in de kleur Light Blue van Farrow & Ball. Dit restje mengde ik met muurverf van vtwonen in de kleur Sea Green. Dat heeft goed uitgepakt, vinden jullie ook niet? Een mooi geheel met de zalmkleurige tinten en het groen van de planten.

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

Shop de look