Een DIY loungebank voor buiten

Geschreven op: 6 mei 2019

Het zomerseizoen komt eraan en hopelijk krijgen we heel veel mooie warme dagen :)! Mijn nieuwe woning staat middenin de stad en aan de rivier. Een heerlijke plek, maar helaas heb ik geen tuin. Aangezien ik wel lekker buiten wil kunnen zitten als het zonnetje schijnt, besloot ik een loungebank voor mijn huis te maken met gelijk wat plek voor wat planten. In deze blogpost deel ik het resultaat!

Wat heb je nodig?

 • Douglas tuinpalen
 • Douglas latjes (optioneel)
 • Hardhout multiplex 15 mm
 • Houtlijm waterproof
 • Zwarte beits
 • Schroeven
 • Plamuurmes
 • Houtvuller
 • Boormachine
 • decoupeerzaag
 • tacker (optioneel)
stap2
Stap 2
Bevestig latjes aan de binnenkant van het frame waar de zitting op kan rusten. Plaats deze op 15 mm vanaf bovenkant gemeten aan de tuinbalk. Dit is de dikte van je plaat. Schroef en lijm de zitting op de latjes.
stap8
Stap 4
Plaats nu Douglas tuinbalken onder het bankje als poten. Doe dit met schroeven. Maak de achterpoten korter dan de voorpoten zodat je dat 'lounge effect' krijgt. Ik heb nog als extra stelpoten onder de tuinbalken bevestigd aangezien de stoep hier niet recht ligt.
stap6
Stap 6
Maak vervolgens de bak voor aan de tuinbank. Ik heb een bak van 75 x50 x 35 cm gemaakt.
stappenplan-karweo
Stap 8
Beits alles in een kleur naar keuze en laat goed drogen. Ik heb drie lagen aangebracht.
stappenplan
Stap 10
Maak in de bak een gat met een decoupeerzaag. Hier komt straks je plantenpot in.

DIY loungebank voor buiten

Zoals ik hierboven al aangaf wilde ik graag een plekje creëren om lekker in de zon te zitten. Aangezien ik geen tuin heb besloot ik zelf een klein ‘tuintje’ te maken voor mijn huis. Ik besloot een wat dieper bankje te maken zodat het echt een lekker relax plekje zou worden. De inspiratie voor mijn ontwerp heb ik gehaald uit de vormgeving van mijn huis. Mijn huis heeft verschillende boograampjes en het leek me daarom leuk om de rugleuning van het bankje ook in een boogvorm te maken. Een mooie match zo :). Naast het loungebankje maakte ik een bak met ruimte voor een bloempot en ruimte om je bord en/of beker op te zetten!

Styling van de loungebank

Om lekker te kunnen zitten op de tuinbank koos ik voor een palletkussen van KARWEI. Daarnaast koos ik voor verschillende fluwele kussens in grijze en roze tinten. Een mooie combinatie met de rood/roze bakstenen van mijn huis! Voor in de bloempot koos ik een Eucalyptus boompje. Dit boompje staat niet alleen mooi maar ruikt ook nog eens lekker! Daarnaast heeft het als voordeel dat het vliegen verdrijft, ideaal toch :)? De bloempotten zijn terracotta potten die ik zelf geverfd heb met buitenlak. Voor in de bloempot naast het bankje koos ik een Kumquat. De Kumquat is een groenblijvende plant die in het voorjaar bloeit met geurende witte bloemen en een jaar later rijpe vruchten geeft.

Liefs,

Tanja