Feestelijk bijzettafeltje

Geschreven op: 21 november 2017

Vanaf Sint Maarten is bij mij het aftellen begonnen: nog 24 nachtjes slapen tot Sinterklaas, 43 nachten tot Kerstavond en 50 keer dromen tot Oudejaarsavond. Vol verwachting klopt mijn hart, het stylen kan beginnen! Ik vind het heerlijk om ons huis in feestelijke sferen te brengen en familie en vrienden tijdens deze dagen te ontvangen voor een hapje en een drankje. Met ons zelfgebouwde podium hebben we aan zitplekken geen tekort, maar waar laten we alle hapjes en drankjes? Een extra bijzettafeltje komt dan goed van pas en niets leuker dan hem zelf te ontwerpen en maken!

Take-a-way serveerschaal

Mijn uitgangspunten voor het ontwerp van dit DIY tafeltje zijn: feestelijk & multifunctioneel. Feestelijk, daar ik dit tafeltje speciaal voor de feestdagen ontwerp. Zo geef ik het tafeltje een party touch met gouden accenten in de vorm een gouden serveerschaal èn een eveneens gouden messing kruisverbinding. Het gouden messing vormt daarnaast een mooie tegenhanger voor het blonde hout van de poten. Door te werken met een take-a-way serveerschaal krijgt het tafeltje een multifunctioneel karakter, waardoor we ook aan onze gasten op het podium een hapje en een drankje kunnen serveren. De afneembare toepassing zorgt ervoor dat ik makkelijk van serveerschaal kan switchen, waardoor ik het bijzettafeltje ook na de feestdagen nog kan gebruiken. Daarom koos ik – naast de gouden serveerschaal – voor een betonlook dienblad met een wat meer tijdloos karakter. Wil je ook kunnen switchen van serveerschaal? Kies dan voor serveerschalen met dezelfde diameter.

Wat heb je nodig?

 • 4 x ronde stok beuken 22mm
 • 2x ronde staaf goud messing 6mm
 • Poly Max Crystal
 • Boormachine
 • Houtboor 6mm met scherpe punt
 • Ijzerzaag
 • Houtvijl
 • Zaag
 • Duimstok & potlood
 • Winkelhaak
 • Dienblad metaal goud
 • Bord MDF betonlook
DIY feestelijk bijzettafeltje
Stap 2
Zaag de stokken op maat. Dit is best een lastige klus met een handzaag, voor wat stabiliteit plaatste ik daarom mijn voet op de lat.
DIY feestelijk bijzettafeltje
Stap 5
Bepaal hoever jouw dienblad tussen de stokken komt te 'hangen'. Voordat je gaat boren in de stokken is het handig je af te tapen, zodat je precies weet hoe diep je kunt boren, zonder door de stok heen te boren.
DIY feestelijk bijzettafeltje
Stap 6
Zaag de messing staven op maat met een ijzerzaag. Ook dit is best even doorzagen. Indien nodig kun je de messing staven ook nog vijlen.

Handige tip!

Stem de maat van jouw bijzettafeltje af op de andere bijzettafeltjes en krukjes in huis. Varieer hierbij in hoogte, zodat je een aantal bijzettafeltjes ook op speelse wijze bij elkaar kunt zetten.

DIY feestelijk bijzettafeltje
Stap 8
Plaats de messing staven kruislings over elkaar in de geboorde gaten, zodat er twee kruisen ontstaan. Bevestig de kruisverbinding eveneens met Poly Max en laat goed drogen. Voor extra stevigheid heb ik de kruislingse verbinding omwonden met visdraad. Wil je nog meer stevigheid dan kun je er ook voor kiezen om de houten stokken niet alleen diagonaal, maar ook horizontaal met messing staven aan elkaar te verbinden. De allerbeste oplossing is om de messing staven te solderen: een leuke DIY uitdaging!

Wat een mooi jaar heb ik achter de rug met gave blogs voor Karwei zoals mijn zelf geschoten binnenkijker en DIY behangpaneel. Bedankt voor al jullie lieve en enthousiaste reacties! Ook in 2018 ga ik weer veel inspiratie met jullie delen via de blogs voor Karwei en uiteraard via Instagram @Blondhout. Ik wens jullie een heel mooi en bovenal inspirerend 2018 toe! Cheers!

Liefs,

Stef