Geef je gang een mini make-over met vloertegels

Geschreven op: 28 mei 2018

De gang, de plek in huis waar je thuis komt na een lange dag werken of je gasten voor die avond ontvangt. Als echte interieur liefhebber denk ik graag na over ieder hoekje in huis zo ook over de gang. Ook deze plek moet fijn met de rest van het interieur blenden.

We hebben al onze vertrekken op één verdieping en hebben destijds gekozen overal dezelfde vloer te leggen om de ruimtes mooi met elkaar te laten overvloeien. De vloer is dus aan een stuk gelegd, op 1 stukje na, de gang. Hier wordt de vloer onderbroken door een inloopmat bij de voordeur. Functioneel, maar niet naar mijn smaak, ik wilde wat anders op deze plek, tijd voor een mini make-over dus!

Het idee

Stiekem droom ik van een hal betegeld met Portugese tegels, maar dat zou betekenen dat de verbindingen met de vloer in de woonkamer en slaapkamers niet meer zou kloppen en de mini make-over toch wat meer voeten in aarde zou krijgen dan gepland. Toch wilde ik graag aan de slag gaan met tegels en kwam ik op het idee de stoffen mat te vervangen voor een variant van steen!

Aan de slag

Stap 1: Bepaal de grote van de mat en kies in de bouwmarkt een houten plaat uit die je straks gaat betegelen en laat deze direct gratis op maat zagen.

Stap 2: Omdat je gaat tegelen op een houten ondergrond is het van belang de plaat eerst te behandelen met een voorstrijk. Laat dit minimaal 2 uur drogen.

Stap 3: Meten is weten! Voordat je de tegels kunt gaan plaatsen is het belangrijk eerst je patroon te bepalen en goed op te meten hoeveel tegels je hiervoor nodig hebt.

Stap 4: Afhankelijk van het patroon die je wilt gaan maken kan het nodig zijn een aantal tegels op maat te snijden. Gebruik hiervoor een tegelsnijder (deze kun je huren in de bouwmarkt).

Stap 5: Verdeel de kant en klare tegellijm met een lijmkam over de houten plaat en het tegelen kan beginnen! Om de tegels mooi evenredig te leggen en voldoende ruimte over te houden voor de voegen maak je gebruik van tegelkruisjes die je na iedere tegel plaatst. Duw de tegels goed vast in de lijm met een schuivende beweging.

Stap 6: Dan is het nu wachten tot de tegellijm droog is. Dit duurt minimaal 24 uur.

Stap 7: Tot slot ga je voegen. Volg de instructies op de verpakking (afhankelijk van het voegmiddel dat je hebt gekozen) en maak de tegels tot slot goed schoon met een tegelspons. Wacht hierna weer 24 uur voor je de vloer belast.

 

Handige tip!

Hou rekening met de tijd die je kwijt bent aan het intrekken en drogen van de voorstrijk, lijm en voegen. Ga er niet van uit dat je deze klus in een middag kan afronden maar dit dus 48 uur duurt.

Het kost even wat tijd, maar moeilijk is het zeker niet. Dus altijd al eens willen tegelen, ik zeg doen! Benieuwd wat je nog meer kunt doen met tegels bekijk dan eens het bureau van tegels of de DIY salontafel die Tanja heeft gemaakt. Laat je inspireren en wie weet brengt dat jou weer op nog meer leuke toepassingen met tegels!

 

Ik ben erg blij met het eindresultaat, de vloer is behouden gebleven en toch heb ik een stukje look a like Portugese tegels in de hal. En waar laten we nu de vieze schoenen? Bij de voordeur, ik heb hier een grote mat neergelegd om de voeten op te kunnen vegen zodat we tegels binnen mooi schoon houden 😉