Kinderboekenkast

Geschreven op: 15 juni 2018

Ik kan volop genieten van de kinderen van familie en vrienden. Niks leukers dan te zien hoe die kleintjes de wereld ontdekken. Zo ook van mijn twee neefjes. Spelen, rennen en gek doen, maar vooral dol op boekjes kijken en (poging tot) lezen! Het huis van mijn schoonzus ligt er vol mee, tijd voor een centrale plek voor al die boekjes die ook nog eens leuk matcht in de woon- of kinderkamer! Ik ging daarom aan de slag met het maken van een kinderboekenkast op hoogte van de kids, zodat ze de boekjes lekker zelf kunnen pakken én opruimen.

Wat heb je nodig?

Aan de slag!

Stap 1: Bepaal de afmetingen van de boekenkast en laat dit op maat zagen in de bouwmarkt. De afmetingen in het voorbeeld zijn: 2x 30x90cm, 2x 30x50cm en 2x 29,1x50cm.

Stap 2: Omdat de boekenkast deels open is heb ik de binnenkant een speels detail gegeven met een mint kleurig ruit behang. Het gaat hier om een klein oppervlakte dus dit kan eenvoudig gelijmd worden met kant en klare behangrandenlijm. Smeer het hout in met de lijm, leg dit op een stuk behang en snij dit vervolgens strak langs de houtrand af met een stanleymes.

Stap 3: Nu kunnen de losse onderdelen in elkaar gezet worden. Ik heb ervoor gekozen de randen eerst in te lijmen met sterke houtlijm en de verbinding vervolgens te versterken door hier spijkers in te slaan.

Stap 4: Draai de kast om en bevestig aan de onderzijde de houten poten met schroefjes. Let er hierbij op dat je niet door het hout heen komt aan de andere zijde, gebruik hierbij dus kleine schroefjes!

Stap 5: Plaats vervolgens de deksel door aan de achterzijde van de kast twee kleine scharniertjes te bevestigen. Maak de deksel af met een houten handgreep zodat de kinderen de deksel straks zelf gemakkelijk kunnen openen en sluiten.

Stap 6: Tot slot gaf ik de buitenkant van de boekenkast nog een likje verf. Ik koos voor een hele subtiele grijstint (dauw grijs) om het mint kleurige behang aan de binnenkant alle aandacht te geven. Natuurlijk kun je ook zelf een variatie op mijn kinderboekenkast bedenken met ander behang, houtmateriaal of kleur verf.

De boekenkast heeft een fijn plekje op de kamer van mijn neefje gekregen. Ik ben helemaal los gegaan met de super leuke kinderaccessoires die wij sinds kort te koop hebben in de webshop. Naast de fijne mint kleuren telt deze collectie ook leuke okergele, roze en witte items.

Bij thuiskomst is mijn neefje direct aan de slag gegaan met het netjes sorteren van de boeken in zijn nieuwe boekenkast, en ‘s avonds wilde hij niet in bed maar naast zijn nieuwe kast een boekje lezen. Je begrijpt, de nieuwe boekenkast is een succes!