Lamp van koperbuizen

Geschreven op: 19 januari 2018

Afgelopen zaterdag hebben jullie deze lamp kunnen maken in de bouwmarkt. Dit gemist en wil je wel graag aan de slag met deze DIY? Ik ging voor jullie aan de slag en leg in 6 stappen uit hoe je zelf deze leuke lamp van koperbuizen maakt!

Wat heb je nodig?

Bouwpakket

* Snoerboer geaarde stekker recht zwart of ongeaarde stekker zwart

Gereedschap

  • Zijkniptang
  • Striptang
  • Schroevendraaier kruiskop
  • Schroevendraaier platkop
  • Pijpsnijder
  • Boormachine
  • Gipsplaatschroeven 3,5x25mm
  • Stanleymes • Zaag

Stap 1: snoer gereed maken
Als het snoer nog niet op de juiste lengte is, knip dan een stuk van 2 meter af met een zijkniptang. Plak een plakbandje op de plek waar je het snoer afknipt. Zo voorkom je dat de stof terugtrekt. Strip vervolgens met een striptang de elektra draden aan weerskanten van het snoer. Bevestig daarna aan één zijde de stekker.

Stap 2: buis op maat maken
Snijd 3 stukken koperen buis op op de volgende afmetingen: 1x 40 cm, 1x 15 cm en 1x 5cm. Let op! Ontbraam de binnenzijde van de koperen buizen goed. Zo voorkom je dat het snoer beschadigd raakt wanneer je deze door de koperen buizen trekt.

Handige tip!

De buizen liever een ander kleurtje geven? Spuit de buizen nu dan alvast in de gewenste tint voordat je verder gaat met het in elkaar zetten!

Stap 3: snoerschakelaar bevestigen
Wanneer je de stekker hebt bevestigd kan je de schakelaar aansluiten. Knip na 90 centimeter weer het snoer doormidden om vervolgens de schakelaar tussen de twee snoeren aan te sluiten. Tip. Laat je goed informeren omtrent het aansluiten van de schakelaar. Mocht je er niet handig in zijn; laat je dan helpen door een medewerker van KARWEI of op een ander moment door een ‘handige’ buurman.

Stap 4: muurplaat bevestigen
Trek het snoer door de muurplaat, en bevestig deze met de schroefjes op de houten voetplaat. Schuif het snoer door het overgangsstuk en het langste stuk koperbuis van 40 cm. Monteer het overgangsstuk aan de muurplaat en schuif vervolgens de koperbuis vast in het overgangsstuk.

Stap 5: buizen monteren
Schuif nu het snoer door de soldeerknie en schuif daarna de soldeerknie over het uiteinde van de koperenbuis van 40 cm en druk deze stevig aan. Vervolgens schuif je het snoer door de koperbuis van 15 cm en schuif het hierna de koperbuis stevig in de soldeerknie. Maak de rest van de constructie op dezelfde manier af met de 2e soldeerknie en het laatste stukje koperbuis van 5 cm. Tip! Gebruik de contactlijm van KARWEI om thuis de soldeerknie aan de koperen buis vast te zetten.

Stap 6: fitting monteren
Als laatste monteer je de fitting aan het uiteinde van het snoer. Zodra deze eraan zit, draai je de lichtbron erin en controleer je of alles werkt door de stekker in het stopcontact te steken. Als de lichtbron het doet, is je bureaulamp klaar! Let op! Draai de trekontlaster aan de fitting stevig aan. (Mocht het nog niet werken, controleer dan of je de stekker en de fitting goed hebt aangesloten).