Maak je eigen bureau met tegels

Geschreven op: 14 november 2017

Een leuke nieuwe DIY voor jullie! Deze keer een klusje in mijn werkkamer, maar je kunt het ook ergens anders in huis toepassen! Ik werk thuis en in mijn werkkamer stond een klein bureau. Leuk, dat wel, maar absoluut niet handig als je graag al je papieren en spulletjes uit wilt spreiden. Ik wilde graag een bureau op maat, het bureaublad in de volledige breedte van de wand van mijn werkkamer. Ik hou wel van nieuwe uitdagingen, dus ik besloot om iets te gaan doen wat ik nog nooit eerder gedaan had: tegelen! Ik moest wel even een drempel over, want het leek me namelijk toch wel moeilijk. Maar wat bleek? Het valt reuze mee! Een goede voorbereiding is het halve werk, dus ik vertel jullie er hier graag mee over :)!

Wat heb je nodig?

Benodigdheden houten frame:

Ik ging natuurlijk in mijn enthousiasme naar de bouwmarkt met een half compleet lijstje wat ik allemaal nodig had. Gelukkig weten ze inmiddels wie ik ben in KARWEI Dordrecht en denken ze graag met me mee! Dus schroom niet als je in de KARWEI loopt en je weet het even niet meer, altijd wel iemand die je op weg kunt helpen :).

MAAK HET HOUTEN FRAME

  1. Om te kunnen tegelen moet je eerst een houten frame maken. Bepaal eerst de maat van je blad. Laat daarna het blad op maat zagen bij KARWEI. Laat van dezelfde plaat ook een latje zagen voor aan de voorkant van het blad, te zien op onderstaande foto. Bevestig het latje met meubelhoeken aan de plaat.
  2. Zet de onderkant van de plaat in de grondverf. Dit is belangrijk om kromtrekken van de plaat te voorkomen.
  3. Bevestig het bureaublad aan de muur met de plakdragers. Je kunt er ook voor kiezen om zelf poten onder het bureau te maken of schragen als onderstel te gebruiken.

Handige tip!

Laat je houten bureaublad op maat zagen bij KARWEI. Dit is gratis met de KARWEI kaart!

TEGEL JE BUREAUBLAD

  1. Als eerste start je met de primer. Volg de instructies op de verpakking en smeer het blad goed in.
  2. Nadat de primer gedroogd is kun je het blad insmeren met tegellijm. Gebruik hiervoor een lijmkam. Ik heb gekozen voor kant en klare tegellijm. Plaats nu de tegeltjes op de lijm. Ik smeer steeds kleine stukjes van mijn blad in en plaats er dan wat tegels op. Je kunt gebruik maken van voegkruisjes, dan weet je precies welke afstand je tussen de tegels moet aanhouden.
  3. Ik heb getegeld in halfsteensverband. De tegeltjes kun je met een tegelzaagmachine op maat maken. Heb je deze niet (ik ook niet!), dan kun je er één huren bij KARWEI of iemand in je omgeving vragen! Er hoeven namelijk maar een klein aantal tegeltjes doormidden :).
  4. Laat de tegeltjes bij de laatste rij iets uitsteken zodat je de tegels op het voorste latje er netjes onder kunt tegelen. Op bovenstaande afbeelding kun je zien wat ik bedoel. Je kunt de tegels ook in verstek zagen, maar ik heb ervoor gekozen om ze zo te houden, de uitdaging was al groot genoeg ;). Je kunt het voorste randje van de tegels een likje verf geven of het licht met voegsel insmeren.
  5. Na het drogen van de tegellijm kun je gaan voegen. Volg de instructies op de verpakking voor het aanmaken van het voegsel. Veeg het voegmiddel met een rubberen spaan over de tegels. Verwijder restanten met een vochtige spons. Nadat de voegen droog zijn kun je de witte waas met een doek verwijderen. Voegmiddel hard snel uit, dus je moet flink doorwerken!

Wat vinden jullie van het resultaat? Ik ben blij met mijn nieuwe bureaublad en ik vond het leuk om iets nieuws te proberen! Heb je geen nieuw bureau nodig? Dan kun je natuurlijk ook een tafel of tv-meubel betegelen!

Liefs,

Tanja

Nog niet klaar met lezen?

Bureau op schragen_1600x600
DIY: Bureau op schragen